sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Krister Uggeldahl

Har fungerat som frilanskritiker sedan slutet av 1980-talet, de senaste tio åren på professionell basis. Är för tillfället knuten till Hufvudstadsbladet. Skriver om såväl biograffilmer som dvd och tevefilmer.

1. Ihmeperhe (Brad Bird, Yhdysvallat, 2004)
2. Jumalan kaupunki (Fernando Meirelles, Brasilia/Ranska/Saksa/Yhdysvallat, 2002)
3. Amores perros (Alejandro González Iñárritu, Meksiko, 2000)
4. Muiden elämä (Florian Henckel von Donnersmarck, Saksa, 2006)
5. Rakastan sinua ikuisesti (Susanne Bier, Tanska, 2002)
-------------------
1. Mies vailla menneisyyttä (Aki Kaurismäki, 2002)
2. Paha maa (Aku Louhimies, 2005)
3. Katastrofin aineksia (John Webster, 2008)


1. ”Av alla filmgenrer är animationen den för tillfället kanske piggaste och som bekant är det produktionsbolaget Pixar som ofta drar det längsta strået. Därför The Incredibles, en furstligt underhållande superhjältesatir som använder sig av en mängd olika berättartekniker och gräver i populärkulturen utan att för den skulle förlora fokus eller hjärta. Kestää isälta pojalle.”
2. ”F. Meirelles gängskildring, förlagd till en kåkstad i skuggan av sambakarnevalens Rio de Janeiro, är en berättarmässig tour-de-force. En ’Maffiabröder junior’ utrustad med en cinematisk arsenal som närmast saknar like. Det är vilt, vackert och brutalt men därmed inte sagt att City of God framstår som en stilövning. Hjärtat finns där, även miljöskildringen och skiten under naglarna.”
3. ”Mexikanen Alejandro González Iñárritu är en av de mest spännande talangerna på den internationella filmhimlen just nu. Och bäst av hans filmer är debutrullen Amores perros, ett episodiskt lagt, existentiellt spetsat fullblodrama som knyter ihop en handfull människoöden i miljonstaden Mexico City. Gael Garcia Bernal gör en av huvudrollerna, liksom Ödet.”
4. ”Den tyska filmen har nyligen gjort comeback på den internationella scenen, detta med draghjälp från den tragiska närhistorien. Florian Henckel von Donnersmarcks Das Leben der Anderen, en sorts antites till Wolfgang Beckers Goodbye Lenin, är historien om en Stasiagent som börjar sympatisera med ’systemets fiender’. Gripande film om en skoningslöst samhällsordning.”
5. ”Inte för intet talar man om ’det danska filmundret’, och trots att Susanne Bier iscensatt Elsker dig for evigt – och Lars von Trier alltid framförs som det stora geniet – är det manusförfattaren Anders Thomas Jensen som är tongivande inom dansk film. Modern kärleksdramatik som mest och bäst, med en estetik som hämtat sin inspiration från den så kallade Dogma-skolan.”

-------------------

1. ”Elaka tungor hävdar att Aki Kaurismäki gör samma film om och om igen och kanske är det en sanning med modifikation. Men i Mies vailla menneisyyttä faller alla pusselbitar på, om det så gäller de dramatiska aspekterna eller yttre inramning. Markku Peltola och Kati Outinen är ett kärlekspar utan like, det är härifrån det till evigheten.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti