sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Jouni Vikman

Episodi-elokuvalehden päätoimittaja. Oli 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa perustamassa sensuurinvastaista Dark Fantasy -yhdistystä. Dark Fantasyn ”kauhuun, roskaan ja väkivaltaan” keskittyneestä Gorehound-fanzinesta kasvoi yleiselokuvalehti Hohto, jonka päätoimittajana Vikman aloitti 2000-luvun alussa. Myöhemmin Hohto sulautui Episodi-lehteen.

1. Muiden elämä (Florian Henckel von Donnersmarck, Saksa, 2006)
2. The Prestige (Christopher Nolan, Yhdysvallat/Iso-Britannia, 2006)
3. Perhonen lasikuvussa (Julian Schnabel, Ranska/Yhdysvallat, 2007)
4. South Park: isompi, pidempi & leikkaamaton (Trey Parker, Yhdysvallat, 1999)
5. United 93 (Paul Greengrass, Ranska/Iso-Britannia/Yhdysvallat, 2006)
-------------------
1. Musta jää (Petri Kotwica, 2007)
2. Skavabölen pojat (Zaida Bergroth, Suomi/Saksa, 2009)
3. Paha maa (Aku Louhimies, 2005)


1. ”Tärkeä elokuva jo kuvauksena eräästä aikakaudesta lähihistoriassamme, mutta myös liikuttava ja jännittävä kuvaus manipulaatiosta, vainoharhasta, totuudesta, yksinäisyydestä ja ihmisen yhteyden tarpeesta koneiston osanakin.”
2. ”Monista Nolanin ehdokkaista listalle pääsi lopulta tämä mestarillinen silmänkääntötemppu. Elokuva kertoo pakkomielteestä, joka on niin vahva, että elämästäkin tulee illuusio. Katsojalle kerrotaan koko ajan missä mennään, mutta silti tämä tulee huijatuksi – eikä ole siitä tippaakaan pahoillaan.”
3. ”Itkettävän kaunis elokuva mielen ja ruumiin joskus traagisesta epäsuhdasta. Halvauksen saanut pintaliitäjä joutuu rakentamaan minuutensa uusiksi joutuessaan muiden pyörittämäksi lihakasaksi sairaalasängyssä.”
4. South Park -elokuvan Suomen-ensi-ilta oli 4.2.2000. ”Lähdin tekemään listaa nimen omaan viime vuosikymmenen aikana Suomessa ensi-iltansa saaneista leffoista, [joten] otin South Parkin mukaan.”
”Räävittömyys ja huono maku ovat oikein tehtyinä korkeakulttuuria. South Park -elokuva pilkkaa tasapuolisesti kaikkia ja kaikkea – ja kuinka mikään aivan loistavista musikaalinumeroista ei saanut Oscar-pystiä?!”
5. ”Aivan liian pienelle huomiolle jäänyt hyytävä kuvaus siitä, miten ikuiseksi arvoitukseksi jäävä tositapahtuma olisi voinut edetä. Sen ohella hiostuttavan jännittävä elokuva, joka tempaisee mukaansa, vaikka lopputuloksen tietää.”

-------------------

1. ”Harvemmin Suomessa on nähty yhtä hienosti toimivaa jännityselokuvaa, joka samalla on onnistunut tutkielma ihmispsyykestä.”
2. ”Uskomattoman kypsä esikoisteos kiskoo hienot roolisuoritukset niin aikuis- kuin lapsinäyttelijöistäänkin. Elokuva kutkuttaa huumorillaan ja itkettää inhimillisyydellään.”
3. ”Ihmiskohtalot pyörivät pirullisissa ympyröissä välillä traagisin seurauksin törmäten. Hieman epätasainen, mutta vakaumuksellisessa lohduttomuudessaan uskomattoman vangitseva elokuva.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti