sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Jussi U. Pellonpää

Elokuvatoimittaja, freelancer. Nykyiset julkaisukanavat Forssan lehti (vuodesta 1989) ja FilmiFIN.com (vuodesta 2008).

1. Menetetty maa (Ethan Coen & Joel Coen, Yhdysvallat, 2007)
2. Moulin Rouge (Baz Luhrmann, Yhdysvallat/Australia, 2001)
3. The Wrestler – painija (Darren Aronofsky, Yhdysvallat, 2008)
4. Mulholland Drive (David Lynch, Ranska/Yhdysvallat, 2001)
5. Watchmen (Zack Snyder, Yhdysvallat, 2009)
-------------------
1. Koirankynnen leikkaaja (Markku Pölönen, 2003)
2. Miehen työ (Aleksi Salmenperä, 2007)
3. Rööperi (Aleksi Mäkelä, 2009)


1. ”Hyvinkin lähellä täydellistä filmatisointia yhdestä nykykirjallisuuden merkkipaaluista. Tavoittaa ajan, paikan ja tunnelman täydellisesti ja onnistuu olemaan hirtehisen hauska ja oikeasti kauhistuttava yhtä aikaa. Loistavat näyttelijät, Javier Bardem etunenässä, kruunaavat komean kokonaisuuden.”
2. ”Kineettinen voimalaitos, jonka suuri sydän sykkii loistavasti sovitetun musiikin tahdissa. Värikäs runsaudensarvi, joka kaikesta traagisuudestaan huolimatta on pakahduttava romanttinen, hiipivästi jännittävä ja vilpittömän hauska. Elokuvakokemus sanan varsinaisessa merkityksessä.”
3. ”Pienuuden maksimoitu riemuvoitto. Elokuva menee niin syvälle päähenkilönsä sisään, että tunnetiloista tulee katsojan kanssa yhteisiä. Mickey Rourken Tour de force, jonka tasoista tyyli- ja voimannäytettä saadaan odotella pitkään uudelleen nähtäväksi keneltä tahansa näyttelijältä.”
4. ”Psykosomaattinen kokemus, joka ei ole elokuva, vaan mielentila. Täydellisesti mukaansa tempaava matka ulottuvuuteen joka on yhtä aikaa kaunis, kammottava, romanttinen ja vapauttava. Temaattinen timantti.”
5. ”Lukuisia katselukertoja kestävä runsaudensarvi, joka on yksi kaikkien aikojen sarjakuvasovituksia. Julma, raaka ja samaan aikaan visuaalisesti nerokas kuvaus vaihtoehtoisesta menneisyydestä täyttää valkokankaan miljoonalla mietityllä yksityiskohdalla. Sarjisleffoille poikkeuksellisesti Watchmen piirtää myös syvätarkat läpivalaisut henkilöhahmoistaan, traagisimpana ilmentymänä Jackie Earle Haleyn sydäntäsärkevä tulkinta moniongelmaisesta Rorschachista.”

-------------------

1. ”Kaunis ja koskettava kertomus todellisesta ystävyydestä. Samalla myös erilaisuutta sydämellisesti ymmärtävä kuvaus kokonaisesta kansakunnasta suuren sodan jaloissa. Peter Franzénin hienon uran vaikuttavin roolityö.”
2. ”Syvältä kouraiseva kuvaus lama-suomesta piirtää yksityisestä yleiseen kasvavan kokonaiskuvan hädästä ja tarpeellisuuden tunteen täydellisestä katoamisesta. Tragikomedia sanan varsinaisessa merkityksessä, jossa Tommi Korpelan pidäkkeetön roolityö on kaiken kantava voima.”
3. ”Tekijöidensä aikuisin elokuva, josta puuttuu kaikki Mäkelää aiemmin vaivannut itsetietoinen elvistely ja turha kikkailu. Komea krimikronikka, jossa jokaisella pelurilla on lihaa luiden ympärillä. Julma, dramaattinen, mutta yhtä aikaa herkkä ja koskettava kuvaus katutason operaattoreista, joiden matka tuhoon pärjää hienosti kansainvälistenkin gangsterikuvausten rinnalla.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti