sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Minna Karila

Kulttuuritoimittaja, MTV3.

1. Lost in Translation (Sofia Coppola, Yhdysvallat/Japani, 2003)
1. Muiden elämä (Florian Henckel von Donnersmarck, Saksa, 2006)
3. The Wrestler – painija (Darren Aronofsky, Yhdysvallat, 2008)
4. Brokeback Mountain (Ang Lee, Yhdysvallat/Kanada, 2005)
4. Sodan oppitunnit (Errol Morris, Yhdysvallat, 2003)
-------------------
1. Musta jää (Petri Kotwica, 2007)
1. Niko – lentäjän poika (Kari Juusonen & Michael Hegner, Suomi/Saksa/Tanska/Irlanti, 2008)
3. Paha maa (Aku Louhimies, 2005)


1. ”Sofia Coppolan käsikirjoittama ja ohjaama Lost in Translation kertoo lyhyestä platonisesta romanssista, kun ikääntynyt miesnäyttelijä ja julkkisvalokuvaajan yksinäinen nuori vaimo kohtaavat tokiolaisessa loistohotellissa. Taustalla hehkuvat neonvalot ja hissimusiikki soi. Outo kulttuuri hämmentää ja huvittaa näitä elämässään ajelehtivia ihmisiä, jotka kuitenkin ymmärtävät toisiaan täydellisesti. Lost in Translation on tunnelman luomisen taidonnäyte. Se on surullinen, lempeä, ironinen ja välillä hiillittömän hauska. Elokuva jättää viisaasti monia asioita sanomatta. Siinä on myös pakahduttavan kaunis, katsojan mielikuvitukselle tilaa jättävä loppu.”
1. ”Parhaan ulkomaisen Oscarin voittanut Florian Henckel von Donnersmarckin ohjaama saksalaisdraama kuvaa Itä-Saksaa ennen Berliinin muurin murtumista, ihmisiä valtakoneiston edessä ja takana. Muiden elämä tarkastelee koskettavasti Stasin antamien kylmien käskyjen ja inhimillisten tunteiden ristipainetta, systeemiä joka tekee hyvistäkin ihmisistä ilmiantajia. Elokuva on suurenmoisesti näytelty hiljainen trilleri, jossa hyvyys palkitaan.”
3. ”Muodon taituri Darren Aronofsky on The Wrestlerissä pidättäytynyt visuaalisesta ilottelusta. Vapaapainija Randy ’The Ram’ Robinsonin rosoinen tarina on samalla Mickey Rourken loistelias comeback. Steroideista ja iskuista sirkusfriikiksi muuttunut Robinson joutuu sydänkohtauksensa jälkeen rakentamaan urheilun varaan muovautunutta identiteettiään uudelleen. The Wrestler on äärimmäisen hiottu kurkistus särkyneen ihmisen sieluun.”
4. ”Lajityypistä toiseen kompastelematta kulkeva Ang Lee on muuttanut Annie Proulxin novellin kahden cowboyn riipaisevaksi rakkaustarinaksi, joka puhkeaa 1960-luvulla homovihaa vaalivan Amerikan korpimailla. Elokuvan maisemat ja tunteet ovat mykistäviä. Brokeback Mountain on yksi vuosikymmenen suurista rakkausdraamoista. Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal tekevät upeat luonneroolit.”
5. ”Sodan oppitunneissa dokumentaristi Erroll Morris piirtää moniulotteisen henkilökuvan Vietnamin sodan arkkitehdista Robert McNamarasta. Elokuva on pelottava todistus siitä, miten kansakuntien kohtalo voi olla kiinni muutaman ihmisen hätiköidyistä päätöksistä. Sodan oppituntien voima on siinä, että ristiriitaisen McNamaran annetaan rauhassa puhua, arviointi hänen persoonastaan ja ratkaisujensa moraalista jää katsojalle.”

-------------------

1. ”Musta jää on Petri Kotwican taitavasti käsikirjoittama ja ohjaama, esteettisesti eheä psykologinen trilleri. Mustasukkaisuuden myrkyllinen voima ajaa petetyn päähenkilön vinksahtaneeseen roolileikkiin. Erikoisessa kolmiodraamassa on hilpeitäkin sattumuksia, mutta loppua kohti käänteet muuttuvat yhä villimmiksi ja synkemmiksi. Outi Mäenpää tekee elämänsä roolin.”
2. ”Aina edes suurella rahalla ei tule hyvää jälkeä. Kari Juusosen ohjaama elokuva on kaikkien aikojen kallein suomalainen animaatio ja samalla aivan vastustamaton seikkailu. Elokuvassa käsitellään isänkaipuuta ja haaveita, esitetään viisauksia ja oivalluksia, kuitenkin amerikkalaistyylistä imelyyttä kaihtaen. Niko on teknisesti huikea ja tarinaltaan poikkeuksellisen vetovoimainen animaatioelokuva.”
3. ”Hienosti käsikirjoitettu elokuva ketjureaktiosta, epäonnesta joka lähtee kiertämään. Aki Kaurismäen elokuvien tavoin Pahan maan henkilöt ovat syrjäytyneitä, yhteiskunnan kelkasta pudonneita ja muutenkin elämän kolhimia. Välillä inhorealistiseksi kääntyvä tarina rikoksesta, rangaistuksesta ja syyllisyydestä on hyvin näytelty ja intensiivisesti ohjattu episodielokuva. Pahan maan lohduton maailma on hyvin samanhenkinen kuin ohjaaja Aku Louhimiehen kiitelty tv-sarja Irtiottoja.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti